banner ESPA
banner ESPA 2
banner ESPA 3

10 λόγοι που τα παιδιά θέλουν (και πρέπει) να παίζουν!

10 λόγοι που τα παιδιά θέλουν (και πρέπει) να παίζουν!

Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν: τα σημερινά παιδιά παίζουν όλο και λιγότερο. Και με τον όρο ‘παιχνίδι’ δεν εννοούν την παθητική διασκέδαση, δηλαδή τηλεόραση, υπολογιστή και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ούτε τις οργανωμένες δραστηριότητες όπως τα αθλήματα ή τη δημιουργική απασχόληση. Αναφέρονται στο ελεύθερο παιχνίδι που προκύπτει αυθόρμητα ανάμεσα σε παιδιά χωρίς κανόνες φτιαγμένους από ενήλικες. Κι όμως, είναι αυτό ακριβώς το μη-κατευθυνόμενο παιχνίδι που έχει τεράστια οφέλη για την κοινωνική, συναισθηματική, νοητική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα πιο πολλά είναι προφανή, αλλά αξίζει τον κόπο να τα θυμηθούμε!

Το παιχνίδι…

  1. Ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών!
  2. Αυξάνει το εύρος προσοχής! Παίζοντας έξω μόλις 30 λεπτά την ημέρα, ενισχύεται η ικανότητα ενός παιδιού να εστιάζει την προσοχή του.
  3. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση! Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να ‘τα βγάζουν πέρα’ χωρίς τη διαμεσολάβηση των ενηλίκων.
  4. Σφυρηλατεί φιλίες και διδάσκει κοινωνικές δεξιότητες! Μαθαίνει στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σε ομάδες, να μοιράζονται, να συμβιβάζονται, να επικοινωνούν.
  5. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να περνούν καλά και μόνα τους, χωρίς τους γονείς, και έτσι να αναπτύσσουν τη δική τους ταυτότητα!
  6. Επιδρά θετικά στη συναισθηματική υγεία των παιδιών και μειώνει το άγχος!
  7. Δημιουργεί τις χαρούμενες αναμνήσεις ενός παιδιού! Τα κάστρα στην άμμο, το κυνηγητό, το κρυφτό, οι βόλτες με τα ποδήλατα… αυτές είναι οι αξέχαστες στιγμές της παιδικής ηλικίας.
  8. Ενισχύει τη σωματική υγεία και μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας!
  9. Βοηθά στην εγκεφαλική ανάπτυξη! Το παιχνίδι είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία μάθησης όπου το παιδί χρησιμοποιεί συνεχώς το μυαλό του για να μαντέψει, να υπολογίσει, να ερμηνεύσει…
  10. Καλλιεργεί το δεσμό γονιού-παιδιού! Προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους και να ενισχύσουν τη σχέση τους μαζί τους.
  11. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι με τα παιδιά μας είναι μία από τις λίγες φορές που τα ρολόγια σταματούν και το άγχος υποχωρεί. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά μας την πλήρη παρουσία μας, να είμαστε στο χώρο τους, να απολαύσουμε ο ένας την παρέα του άλλου και να δημιουργήσουμε τις υπέροχες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας…

Βασισμένο σε έρευνα της Dr. Michele Borba, συμπεριφορικού ψυχολόγου και συμβούλου γονέων.

Πηγή: www.cretamums.gr