banner ESPA
banner ESPA 2
banner ESPA 3

Τηλεόραση για παιδιά

Τηλεόραση για παιδιά

Συμβουλές για παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών

Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών η τηλεόραση δεν είναι απαραίτητη και ίσως εντείνει και την έλλειψη συγκέντρωσης των παιδιών (ακόμη και αργότερα στο σχολείο). Εάν επιλέξετε να δει κάποιο πρόγραμμα το παιδί σε πολύ μικρή ηλικία (2-3 ετών) ο χρόνος παραμονής του μπροστά στην οθόνη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 με 20 λεπτά την ημέρα. Για μεγαλύτερα παιδία μεταξύ 3 και 5 ετών μπορεί να είναι και μισή ώρα..

Να θυμάστε πως η τηλεόραση δεν εκτελεί χρέη babysitter. Δείτε το περιεχόμενο των εκπομπών και μην τα αφήνετε ανεξέλεγκτα. Προτιμήστε να δείτε κάτι μαζί τους για να το σχολιάσετε και ίσως να πάρετε και μια αφορμή για μετέπειτα συζήτηση. Εάν κάτι τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ή τα ξάφνιασε. Μπορεί να βρείτε ένα σχετικό με το θέμα που είδατε βιβλίο, να φτιάξετε μια ζωγραφιά… Χρησιμοποιήστε την σαν εργαλείο και όχι σαν αντικείμενο ψυχαγωγίας.

Η τηλεόραση από μόνη της ούτε ενισχύει το λεξιλόγιο των παιδιών, ούτε τα κάνει πιο εύστροφα. Το αντίθετο μάλιστα. Μετά την τηλεόραση μην τα αφήνετε να περάσουν την ίδια μέρα χρόνο μπροστά σε άλλη οθόνη π.χ. στον υπολογιστή. Εξηγήστε στα παιδιά σας τη διαφορά μεταξύ εκπομπών και διαφήμισης. Από μικρές ηλικίες τα παιδιά χρειάζονται άσκηση. Δώστε τους επιλογές για δράση με άλλες δραστηριότητες. Βάλτε κανόνες του οποίους πάντα θα τηρείτε πάντα. Π.χ. Μόλις τελειώσει αυτό που βλέπεις, η τηλεόραση θα κλείσει. Δώστε μάλιστα στο παιδί το τηλεκοντρόλ για να το κάνει.

Στην περίπτωση που το παιδί θέλει να βλέπει το ίδιο DVD πολλές φορές, μην το αποθαρρύνετε. Εξηγήστε το πώς έχει και άλλες επιλογές, αλλά θυμηθείτε ότι σε μικρή ηλικία αγαπούν τις επαναλήψεις (όπως συμβαίνει και με τα παραμύθια ή με τα παιχνίδια τους)

Πηγή: Paidorama.com